Prohlášení k regulaci hracích automatů a hazardních her vůbec

16. 05. 2012

Rada Církve bratrské je znepokojena, že každoročně a již po řadu let narůstají miliardy korun, které protečou hracími automaty. Nejde však jen o velké peníze. Za těmito obrovskými částkami jsou konkrétní lidé, z nichž mnozí zaplatili cenu, která se penězi vůbec vyjádřit nedá. Mnozí lidé propadli herní vášni a zničili život nejen sami sobě, ale žel často i svým rodinám a nejbližším přátelům. Duchovní a pastorační asistenti církví v naší zemi by mohli vyprávět velmi smutné příběhy rozbitých životů a narušených vztahů, které má hazard na svědomí. Nakonec, na negativní důsledky této „zábavy“ doplácí celá společnost v narůstajících nákladech na léčení obětí této šířící se závislosti.

Je všeobecně známo, že v počtu hracích automatů na počet obyvatel figuruje Česká republika suverénně na prvním místě v Evropě. Je smutné, že slabá legislativa upravující povolování hracích automatů a loterijních videoterminálů způsobuje úpadek společnosti zejména v ekonomicky nejslabších společenských vrstvách. Proto oceňujeme činnost občanských sdružení, jako je např. Občané proti hazardu, Brnění a Stop závislosti, a připojujeme se k jejich úsilí na tomto poli.

Vyzýváme tvůrce zákonů, představitele obcí a všech, kteří se podílejí na legislativních úpravách spojených s hazardem, aby se zasadili za výraznou regulaci herního průmyslu v České republice.

Za Radu Církve bratrské Daniel Fajfr, předseda Petr Grulich, tajemník

Zasláno: Parlament České republiky, Vláda České republiky, ČTK

Fotografie

 
Církev bratrská. Všechna práva vyhrazena. Informace k vnitřnímu oznamovacímu systému.