Před 170 lety se narodil Jan Karafiát

03. 01. 2016

Jan Karafiát se narodil 4. ledna roku 1846 na Českomoravské vysočině v Jimramově jako deváté z deseti dětí v matčině druhém manželství. Později se stal evangelickým farářem, revidoval Bibli kralickou a zapsal se do literatury působivou knihou Broučci. Svá autorská práva na tuto knihu odkázal církvi českobratrské (dnes ČCE), která díky tomu mohla finančně podporovat vydání Bible a církevních tisků.

Rodina Jana Karafiáta pocházela ze starého evangelického rodu, strýc V. Karafiát byl rovněž evangelickým farářem. Mladý Jan po církevní škole v Jimramově navštěvoval nižší německé piaristické gymnázium v Litomyšli, potom se vydal na vyšší studia do vestfálského Guterslohe, kde na evangelickém gymnáziu složil v roce 1866 maturitu. Následovalo studium na evangelické fakultě v Berlíně, Bonnu a ve Vídni, kde studia ukončil. Po návratu pobyl v Čechách krátce jako duchovní a opět zamířil do Německa jako vychovatel v Kolíně nad Rýnem. Když se podruhé vrátil do Čech, po několika dalších působištích přijal místo správce učitelského evangelického semináře v Čáslavi. Pro jisté neshody s nadřízenými odtud po dvou letech odešel. Roku 1875 se stal farářem na Hrubé Lhotě na Valašsku, kde sloužil dvacet let. V roce 1895 se Jan Karafiát odstěhoval do Prahy, na žádný sbor však nenastoupil a zůstal reformovaným farářem mimo službu. Jan Karafiát zemřel v Praze, pochován je na vinohradském hřbitově.

Další informace včetně možnosti stažení knihy “Broučci” ve formátu PDF “naleznete zde”:http://velkalhota.cz/index.php?page=jan-karafiat.

Zdroj: www.spisovatele.cz

Fotografie

 
Církev bratrská. Všechna práva vyhrazena. Informace k vnitřnímu oznamovacímu systému.