Úvod Články Kdož sú Boží bojovníci
11. října 2012

Kdož sú Boží bojovníci

Starý husitský chorál zazníval, v druhé půlce září, už podruhé pod zbytky hradu Sion, kde se Jan Roháč z Dubé bránil přesile nepřátel, ale neubránil. Protože se historie aspoň v něčem opakuje, i letos probíhaly okolo zbytku hradu urputné boje. Netekla při tom sice krev a lidé neumírali, přesto přinášely emoce, adrenalin stoupal a byla i sem tam slzička.

Neradujte se a nebo nebojte. Husité se nevrátili. To jen 13 dorostů se sjelo, aby spolu strávily krásný víkend. Ten nebyl naplněn jen boji, i když je to velké lákadlo. Jak dorostenci, tak vedoucí se přiznávají, že nenechat se strhnout atmosférou je téměř nemožné. Není se čemu divit, když proti sobě stojí, běží a bojuje skoro 170 lidí. Obě „nepřátelské“ armády si vyzkoušely obranu a útok na hrad, boj o předhradí, bránu s palisádami, boje při přesunech na hradbách, ale i boj o most. Prostě celé sobotní dopoledne a část odpoledne bylo naplněno boji. Kdo zvítězil není podstatné, důležité je, že si to všichni velice užili.

Setkání bylo také místem, kde se dorostenci v programech a ztišeních mohli zamýšlet nad svými postoji k víře a nad hodnotami svého života. I prostředí večerních programů a nedělní „polní“ bohoslužby, navozovalo atmosféru, kdy dost lidí vnímalo silněji jejich obsah. K tomu napomáhalo i vědomí sounáležitosti s ostatními podobně věřícími lidmi.

Ještě před začátkem bojů měli účastníci jedinečnou možnost přivítat mezi námi pana Ryšánka, místního starostu, ale hlavně znalce historie Siónu, jeho okolí a všech souvislostí. Zajímavou formou nás seznámil s místní historií, všemi výzkumy a souvislostmi, které se vztahují k Siónu a Janu Roháči z Dubé.

Páteční večer, sobotní pozdní odpoledne a nedělní dopoledne po bohoslužbě bylo navíc vyplněno aktivitami, které vtáhly téměř všechny účastníky. Mohli si vyzkoušet šerm meči, otestovat svoji sílu při běhu na gumovém laně a nebo tahání dodávky do kopce. Židovské a country tance se mohli vyzkoušet při večerních volných programech. Jen těžko si někde jinde mohou zkusit vyrobit vlastnoručně svíčku, ruční papír a nebo dřevořezbu. Také lukostřelba není běžnou činností, se kterou by se setkávali.

Jak je vidět, nejen boj, ale i ostatní aktivity přivedly dorostence a jejich vedoucí už popáté na velice prospěšnou společnou akci. I když by se třeba na jiných dětských dnech, nebo veřejných akcích, které pořádají třeba Domy dětí a mládeže, mohou setkat s obdobným programem, nemohou se tam setkat s atmosférou, která je na dorostových akcích. Atmosférou, kterou spojuje a naplňuje víra, příslušnost ke sborům, k Božímu lidu.

Protože nejen boji a zábavou je živ člověk, ale potřebuje také pít, jíst, odpočívat a spát, vznikla na těchto sejitích skupina lidí z Náchodského dorostu, který nám velice pomáhá. Bez nich bylo velice obtížné takovéhle akce pořádat. Patří jim velký dík.

Velice také děkuji Pavlovi Benákovi, který od začátku setkávání dorostů, pomáhá s organizací a přípravou těchto úžasných akcí.

Honza Homolka (HoHo)
tajemník pro dorost

Fotogalerie
Další novinky
RCB
dnes
Vize Rady CB
Přinášíme Vám vizi Rady CB do roku 2025. Najdete ji na této stránce.
Praha 4 - Šeberov
včera
Tomáš Cvejn byl uveden do služby kazatele v Praze – Šeberově
Šeberovský sbor přivítal nového kazatele
Povodně 2024
RCB
před 3 dny
Modleme se za naši zemi
Modleme se za naši zemi a za všechny zasažené povodněmi.
Další novinky
RCB
dnes
Přinášíme Vám vizi Rady CB do roku 2025. Najdete ji na této stránce.
Praha 4 - Šeberov
včera
Šeberovský sbor přivítal nového kazatele
Povodně 2024
RCB
před 3 dny
Modleme se za naši zemi a za všechny zasažené povodněmi.