Úvod Články Pastýřský list o duchovních principech práce OMARu
3. října 2012

Pastýřský list o duchovních principech práce OMARu

Brzy po sametové revoluci prohlásil tehdejší prezident Václav Havel: „Morální škody, způsobené totalitním režimem, jsou ještě horší než škody hospodářské.“ S důsledky této skutečnosti se setkáváme i v dnešní době – např. v oblasti rodiny: Přes 30% dětí se u nás rodí mimo manželství a na 100 nově uzavřených sňatků připadá v průměru 65 rozvodů. Kvůli rozvodům tak přijde ročně o jednoho z rodičů přes 20 000 dětí (zdroj: ČSÚ).

Mnozí z nás by asi tento nepříznivý trend chtěli zastavit a změnit k lepšímu, ale nevědí, jak to udělat. Zkušenosti z jiných zemí nám ukazují, že řešením není sexuální, feministická či jiná „revoluce“. Naopak se stále více potvrzuje, že jedinou cestou k pozitivní změně v této oblasti je uplatňování osvědčených křesťanských hodnot v podmínkách postmoderní doby. S tímto cílem se ztotožňuje i Odbor pro manželství a rodinu (OMAR), který působí především v rámci Církve bratrské. Některé jeho aktivity jsou ale určeny také pro křesťany z jiných církví nebo pro takové zájemce, kteří respektují alespoň základní křesťanské hodnoty.

Křesťanští manželé se snaží uplatnit především ve svém manželství, ale i v ostatních mezilidských vztazích, tzv. Ježíšovo zlaté pravidlo: Jak byste chtěli, aby lidé jednali s vámi, tak vy ve všem jednejte s nimi (Matoušovo ev. 7,12). Tento základní princip ovšem manželé musí tvůrčím způsobem uplatňovat v každé životní situaci, do které se dostanou.

Pán Ježíš nám představuje manželství jako úkol, poslání a pověření, které souvisí se samou podstatou lidského života. Bůh nás pro tento jedinečný vztah stvořil. Daroval nám život, abychom druhého člověka mohli obdarovat svou láskou a věrností. Stvořil nás, abychom si byli jako muž a žena navzájem oporou a pomocí. To kromě jiného znamená, že v manželských krizích bychom nikdy neměli vycházet od otázky, zda mi tento vztah ještě dává, co já sám potřebuji a hledám. Spíš bych se měl ptát, zda já sám do tohoto vztahu přináším to, co bych mohl a měl. Má ve mně moje žena dostatečnou oporu, nebo ji zklamávám právě tehdy, když mě nejvíc potřebuje? Může se na mě můj muž za všech okolností spolehnout? Právě tyto postoje rozhodují o tom, zda se naše manželství stane malým „rájem na zemi“ nebo naopak „pozemským peklem“.

Manželství je ta největší pomoc, kterou nám Bůh nabízí v naší samotě. Je to ten nejužší vztah, v němž člověk v každodenní praxi prožívá to, co současně prožívá ve svém vztahu k Bohu. Věrnost, láska, odpuštění, oběť, naděje, důvěra – kde jinde než v manželství člověk prožije všechny různé odstíny těchto vztahů? Naše manželství je proto do jisté míry zrcadlem a podobenstvím našeho vztahu k Bohu. Na vztahu k vlastní ženě a vlastnímu muži tedy lze rozeznat, jak vážně bereme svůj vztah k Bohu.

Možná se nám zdá, že v našem každodenním a často i přízemním manželském soužití jsou pro nás tyto vznešené ideály prakticky neuskutečnitelné. Třeba tento závěr potvrzují i naše vlastní dlouholeté zkušenosti. Ovšem nikdy bychom neměli zapomínat na to, že co je nemožné u lidí, je možné u Boha (Lukášovo ev. 18,27).

V Boží síle můžeme i my začít znovu a jinak. Naše manželství nemusí zrovna procházet krizí, ale určitě i na něm se dá mnoho věcí zlepšit. Dosavadní zkušenosti pracovníků OMARu navíc svědčí o tom, že manželské problémy mnoha dvojic jsou velmi podobné nebo dokonce stejné. Jsme tedy všichni na jedné lodi a můžeme se navzájem sdílet a pomáhat si (pod odborným vedením). Tu největší a rozhodující pomoc ale smíme a máme očekávat od Boha, který působením své moci mezi námi může učinit neskonale víc, než zač prosíme a co si dovedeme představit (Dopis do Efezu 3,20).

Josef Fišer, vedoucí odboru

Další novinky
RCB
dnes
Vize Rady CB
Přinášíme Vám vizi Rady CB do roku 2025. Najdete ji na této stránce.
Praha 4 - Šeberov
včera
Tomáš Cvejn byl uveden do služby kazatele v Praze – Šeberově
Šeberovský sbor přivítal nového kazatele
Povodně 2024
RCB
před 3 dny
Modleme se za naši zemi
Modleme se za naši zemi a za všechny zasažené povodněmi.
Další novinky
RCB
dnes
Přinášíme Vám vizi Rady CB do roku 2025. Najdete ji na této stránce.
Praha 4 - Šeberov
včera
Šeberovský sbor přivítal nového kazatele
Povodně 2024
RCB
před 3 dny
Modleme se za naši zemi a za všechny zasažené povodněmi.