Úvod Články Jak vychovat novou generaci

Jak vychovat novou generaci

Rádcovská
Foto: Archiv Dorostové unie

„Mentoring mě povzbudil k tomu, abych pokračoval v tom, co dělám, a abych se snažil krůček po krůčku zdokonalovat,“ řekl Kuba, absolvent zážitkového kurzu Rádcovská 2023, během ročního doprovázení starším vedoucím

Bůh povolává (draftuje) nezletilé

Osobní doprovázení při přípravě schůzek nebo formou mentoringu či koučování považujeme za jednu z klíčových aktivit učednictví. Jedním z výsledků cílevědomého hledání a budování nových vedoucích byla víkendová akce pod názvem „Rádcovský nášup“ (31. 5. – 2. 6.). Trojice hlavních vedoucích ze severních Čech, včetně jednoho sharemana (regionální pracovník), vyjela pod převis u Ještědu, aby povzbudila osm mladých lidí ke službě dětem. Nejmladší dívce bylo teprve 13 let. Vše dělali ve dvojici, aby trénovali spolupráci a komunikaci. Vyzkoušeli si dojít pod převis pomocí mapy a buzoly. Připravili si duchovní program se scénkou pro své kamarády z dorostového klubu. Na vaření se připravovali už doma, aby „MasterChef“ soutěž proběhla na seriózní úrovni. Vedle doprovázení řadu let organizujeme motivační a zážitkové kurzy. Rádcovská je pro rádce ve věku 15–18 let. V roce 2021 vznikl zážitkový kurz Vedoucák pro zkušené pracovníky od 18 let. A na léto 2025 připravujeme nový kurz pro kluky ve věku 13–15 let s názvem Draft. Vycházíme z kurzu zvaný Draft Camp, který pořádala Česká evangelikální aliance v roce 2019. Slovo „draft“ se v češtině používá často pro označení nějakého návrhu, něčeho nehotového. Používá se také v armádě pro povolání do vojenské služby. Draft v podání Dorostové unie má uvést kluky na cestu poznávání Krista, sebe i druhých. Chceme jim živě vykreslit Krista, aby každý mohl svobodně a s nadšením říct: „Poznal jsem Krista a chci s ním vyjet na hlubinu, protože mi to dává smysl!“ Chceme jim nabídnout jak formativní zážitky, tak podpořit přátelské vztahy napříč církví. Přejeme si, aby se v chlapcích probudil zájem o službu v církvi. Draft povede kazatel a skaut Martin Tabačan z CB Liberec se svým týmem.

Podcast: Příručku Kompas natáčíme s Rádiem 7

Kromě osobního doprovázení a kurzů patří k učednictví i psané slovo. Bible je pro nás zdroj číslo jedna. Pro předávání praktických zkušeností v práci s dětmi a vedení klubu vydala Dorostová unie v roce 2023 příručku Kompas. Tomáš Kolman, kazatel Církve bratrské a vedoucí skautského oddílu Dorostové unie, o Kompasu napsal: „Tohle není knížka, to je knihovna, která vám dá nejen praktické tipy, jak věci dělat, ale provede vás i pochopením, proč je dělat. Kéž by něco takového existovalo před lety, kdy jsem se službou dorostu začínal. Ovšem i teď, kdy jsme na novém místě začínali od nuly skautský oddíl, pro mě byla zdrojem pochopení, inspirace i postupů lepších, než bych kdy vymyslel sám.“

V roce 2024 jsme navázali spolupráci s Rádiem 7 za podpory Strategického nadačního fondu a dalších dárců. Projekt koordinuje za Dorostovou unii Helena Mrázková. Do natáčení bude zapojeno víc jak 15 lidí. Začínáme natáčet v září 2024, aby premiéra prvního dílu mohla být odvysílána v září 2025 v rádiovém pořadu Štafeta. Tvorba podcastů je něco, co jsme nikdy nedělali. Prosím, modlete se, aby podcasty byly užitečné pro posluchače. Učednictví znamená, že vedoucí vede děti k zodpovědnému životu v lásce vůči sobě, druhým a Bohu. Starší doprovází mladší, když společně slouží dětem, když se vzdělávají na kurzech, když čtou nebo poslouchají kvalitní materiál. Do konce roku 2024 organizuje pobočný spolek Náchod Bitvu o Sión (20.–22. 9.). Na podzim by měly proběhnout regionální sjezdy zvané MegaSharewoody a on-line Sněm DU (17. 10.).

Nemůžete se zapojit do učednictví přímo? Podpořte službu Dorostové unie libovolným peněžním darem na účet 33 00 22 99 / 2010. Abychom vám mohli říct, jak váš dar využijeme, napište nám k platbě do poznámky váš email. Děkujeme!

Další novinky
RCB
dnes
Vize Rady CB
Přinášíme Vám vizi Rady CB do roku 2025. Najdete ji na této stránce.
Praha 4 - Šeberov
včera
Tomáš Cvejn byl uveden do služby kazatele v Praze – Šeberově
Šeberovský sbor přivítal nového kazatele
Povodně 2024
RCB
před 3 dny
Modleme se za naši zemi
Modleme se za naši zemi a za všechny zasažené povodněmi.
Další novinky
RCB
dnes
Přinášíme Vám vizi Rady CB do roku 2025. Najdete ji na této stránce.
Praha 4 - Šeberov
včera
Šeberovský sbor přivítal nového kazatele
Povodně 2024
RCB
před 3 dny
Modleme se za naši zemi a za všechny zasažené povodněmi.