Úvod Články Lze pomoci s konspiracismem?
10. září 2024

Lze pomoci s konspiracismem?

Láska / lidé / žena
Foto: Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/lavicka-laska-lide-zena-3791666/

Odpověď na otázku v nadpise zní: Těžko. Nejedná se totiž jen o nějakou chybnou teorii, ale o komplexní obraz světa, rámovaný silným etickým cítěním a podepřený společenstvím lidí, kteří s konspiracistou tento obraz světa sdílejí a rozumějí událostem či vztahům v něm podobně. V tom je konspiracismus srovnatelný s náboženstvím a vztahy mezi konspiracisty jsou srovnatelné s náboženským společenstvím. Konspiracismus tak může hrát v životě jednotlivce stejnou úlohu jako u jiných lidí hraje třeba křesťanství a jejich příslušnost k církvi. Anebo může v jednotlivých lidech jejich stávající náboženství doplňovat: není výjimečné, když muslim, křesťan, hinduista a třeba stoupenec tzv. nenáboženské spirituality (New Age) sdílejí jeden konspirační narativ. Každý z nich ho vloží do svého náboženství a přizpůsobí nové přesvědčení starému a staré novému.

Vymlouvat někomu jeho „konspirační teorii“ tedy nemá smysl (podobně jako lze jen těžko někomu vymluvit víru) a nátlak ho obvykle jen přiměje, aby svůj názor ještě posílil. Co pomáhá, je hlavně neztratit s konspiracistou vztah, ale spíš vztah s ním budovat, setrvat v rozhovoru, ale nepřipustit argumentační zákopovou válku, hledat společné hodnoty a postoje, oceňovat, co je možné ocenit, neagresivně vyjadřovat nesouhlas a také třeba uznat omezení své profese a svého poznání v naději, že konspiracistovi časem samo dojde, jak je jeho všeználkovství pyšné a hloupé. Je ovšem nutné pamatovat i na stanovení hranic, neboť konspiracisté bývají velmi vytrvalými misionáři. V rodině má každý místo, ale nikdo se nesmí snažit druhé ovládat. A také církev je otevřena všem, i konspiracistům, ale ani ti nesmějí nahrazovat evangelium jiným příběhem. A rodině i církvi nezbývá než čekat – ke změně dospějí konspiracisté sami, postupně a často po dlouhé době, pokud vůbec.

Prevencí v rodinách je „realistický optimismus“: otevřený, pozitivní a nadějný vztah ke světu, v němž je mnoho temných zákoutí, ale přece jen je prosvětlen přízní a péčí milujícího Boha. Do tohoto světa patří i společenské instituce (politické, vojenské, mediální, zdravotnické a jiné) s bezesporu omylnými a sobeckými, někdy i zlými lidmi, o nichž není dobré mít jakékoli iluze. A přece tento náš svět nikdy a nikde – kam až dohlédne oko historie – nebyl bezpečnější, bohatší, sytější, pohodlnější, zdravější, svobodnější či demokratičtější, než je dnes, i když si bezpochyby umíme představit, že by mohl být ještě tisíckrát lepší. V církvi slouží jako nejlepší prevence samozřejmě evangelium – dobrá zpráva zvěstovaná nám i zbytku tohoto nedokonalého světa. A také odolnost vůči pokušení fundamentalistického výkladu Bible: vždyť třeba kniha Zjevení se při čtení, které ignoruje historický, literární a teologický kontext a které pracuje jenom s intuicí a vlastními představami, může stát jednou velkou konspirační teorií, na kterou se pak snadno nabalí jakékoli další.

Další novinky
RCB
dnes
Vize Rady CB
Přinášíme Vám vizi Rady CB do roku 2025. Najdete ji na této stránce.
Praha 4 - Šeberov
včera
Tomáš Cvejn byl uveden do služby kazatele v Praze – Šeberově
Šeberovský sbor přivítal nového kazatele
Povodně 2024
RCB
před 3 dny
Modleme se za naši zemi
Modleme se za naši zemi a za všechny zasažené povodněmi.
Další novinky
RCB
dnes
Přinášíme Vám vizi Rady CB do roku 2025. Najdete ji na této stránce.
Praha 4 - Šeberov
včera
Šeberovský sbor přivítal nového kazatele
Povodně 2024
RCB
před 3 dny
Modleme se za naši zemi a za všechny zasažené povodněmi.